HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

AMD İşlemci Nedir? AMD İşlemci Özellikleri Nelerdir?

AMD İşlemci Nedir? AMD İşlemci Özellikleri Nelerdir?

En bilindik işlemci markalarından birisi olan AMD, günümüzde bilgisayar toplamak için işlemci arayanların göz bebeği olarak bilinmektedir. Zira hem fiyat performans ürünü olması hem de birçok avantaja sahip olması, onu bir adım öne taşımaktadır. Ancak hakkındaki iddialar dolayısıyla birçok insanın da uzaktan baktığı AMD işlemciler hakkında geniş bir yazı hazırladık. Temelde AMD işlemci nedir? AMD işlemci özellikleri nedir? Sorularına değineceğiz. Sözü uzatmadan başlayalım.

AMD İşlemci Nedir?

AMD ya da Advanced Micro Devices, kişisel bilgisayarların işlemcilerini üreten firmalardan birisidir. Genel olarak Intel’den sonra ikinci seçenek olarak görülmektedir. Mikro işlemciler ve USB bellek üretimi de yapmaktadır. 1 Mayıs 1969 yılında faaliyete başlayan şirket, Windows uyumlu işlemci üretimiyle meşhur olmuştur.  AMD İşlemci Fiyatları, AMD İşlemci Modelleri, En İyi AMD İşlemlecileri bizden uygun fiyata alabilirsiniz.

AMD’nin Intel İşlemcilerden Farkı Nedir?

AMD işlemcileri ile Intel işlemcileri, günümüzün en büyük karşılaştırmaları arasında yer almaktadır. Özellikle de bilgisayar için işlemci arayışı içerisinde olanlar, bu kıyaslamayı iyi bilmektedir. Günümüzde bilgisayarların %75 oranında büyük bir kısmı, Intel işlemci kullanmaktadır. Kalan kısmın çok büyük bir oranı da AMD işlemcilerin gücünden faydalanmaktadır.

Intel ile kıyaslandığında en büyük fark, fiyat konusunda göze batmaktadır. En ucuz işlemci aramasında genel olarak AMD sonuçlarına ulaşmak mümkündür. Hem ucuz olması hem de yeteri kadar popüler olmaması, normal olarak hakkındaki şehir efsanelerini doğurmaktadır. Özellikle de aşırı ısınma ve kasma sorunlarına neden olduğu, kulaktan kulağa aktarılan durumlar arasındadır.

Rakamlarla duruma baktığımızda ise şöyle bir sonuç çıkmaktadır. AMD işlemciler, 4 çekirdekli seçeneklerde çok daha uygun fiyatlara satılmaktadır. Aynı zamanda entegre grafik kartları da AMD işlemcilerde daha hızlı performans göstermektedir. Fakat teknolojilerini Intel kadar hızlı yükseltemedikleri de bilinen bir durumdur. Bir avantajı ise veriyolu hızının ve RAM desteğinin muadil Intel işlemcilerinden daha iyi olduğudur.

AMD Özellikleri Nelerdir?

AMD hakkında ortaya atılan iddialardan birisi, işlemcilerin çok çabuk ısındığıdır. Aslında bu durum yadsınamaz. Zira kullanıcı deneyiminde Intel’e karşı açıkça görülmektedir. Fakat bu iddia, günümüzde pek geçerli değildir. AMD’nin yeni nesil işlemcisi Ryzen ailesi, bu durumun bir daha yaşanmaması için ortaya çıkmıştır. Yeni nesil işlemcilerinde aşırı ısınma sorunu meydana gelmese de, her işlemci ağır yüklerde doğal olarak ısınabilir.

AMD’nin son nesil serisi olan Ryzen, günümüzde oyun deneyimi açısından harika sonuçlar çıkarmaktadır. Ryzen 3, 5, 7 ve 9 çeşitlerine sahip olan işlemci serisi, 4 ile 8 çekirdek seçenekleri sayesinde göze çarpmaktadır. Özellikle de 4 çekirdekli seçeneklerinin Intel muadillerine kıyasla daha uygun fiyatlı olduğunu söylemiştik.

AMD Ryzen serisi ile Intel Core serisi karşılaştırıldığında benzer sonuçların ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle de Ryzen 5 ile Core i5 serisi hemen hemen benzer yapı özelliklerine sahiptir. Günlük hayatta sıradan kullanıcılar, AMD ve Intel işlemcileri arasındaki farkı anlayamazlar. Zira her iki işlemci de benzer performansa sahiptir. Ancak iş oyun deneyimine gelince değişebiliyor. Farklı serilerin farklı nesillerinde oyun deneyimlerinin kronik olarak sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Özellikle de Intel U serisi işlemcilerde bu sorunun varlığı açıkça bilinmektedir.

AMD İşlemci Fiyatları

AMD işlemci fiyatları konusunda sadece şunu söyleyebilir: Eğer bütçeniz düşükçe ve ağır işler için bilgisayar almıyorsanız, AMD ya da Intel işlemcinin pek bir farkı yoktur. Bu nedenle bütçe açısından daha iyi seçenekler sunan AMD işlemcilerine yönelmek faydalı olacaktır. Normal kullanıcılarda işlemci farkı pek belli olmamaktadır. Tabi iş uzun vadeli kullanım ve sonrasında işlemci değiştirmek gibi konulara geldiğinde değişmektedir. Eğer AMD işlemcisini daha sonra değiştirmek isterseniz, anakart değişimine gerek yoktur. Zira modeller buna uyumludur. Intel işlemcilerde bu durum tam tersidir.

 

Blog Kategorileri :
Donanım
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:13:12
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.