HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ekran Kartı Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekran Kartı Nedir? Ne İşe Yarar?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Bilgisayarlardaki temel parçalardan birisi olan ekran kartı, bilgisayardaki komutların ekrana aktarılmasını sağlayan bir donanımdır. Bilgisayar alırken veya toplarken dikkat edilen parçaların başında gelen ekran kartı hakkında bilgi almak istiyorsanız bu yazımızdan faydalanabilirsiniz. Yazımızda temel olarak ekran kartı nedir? Ekran kartı ne işe yarar? Ve ekran ekran kartı fiyatları nedir? Gibi soruların cevaplarını vereceğiz. İlk olarak tanımından başlayalım.

Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayarda yapılan işlemler, işlemcinin eseri olarak bilinmektedir. Bu işlemlerin yani komutların ekrana yansımasını sağlayan parça ise ekran kartıdır. Ekran kartı, bilgisayara aktarılan görüntünün kalitesine doğrudan etki etmektedir. Yani ekran kartı ne kadar iyiyse sunulan görüntü de o kadar kaliteli olacaktır.

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Ekran kartının temel işlevlerinden birisinin komutları ekrana yansıtmak olduğunu söylemiştik. Ancak bu işlem, yazıldığı kadar basit değildir. Özellikle de yüksek grafikli oyunlarda ekran kartının ne işe yaradığı çok daha iyi anlaşılmaktadır. Zira ekran kartı, diğer ara birimlerden (RAM, harddisk vs.) aldığı bilgiyi ekrana yansıtmaktadır. Bilgisayarda diğer parçaların yaptığı işlemleri kullanıcının görmesini sağlamaktadır. Kullanılan programın işlem yoğunluğuna göre ekran kartına binen yük de artmaktadır.

Ekran kartı aynı zamanda oyunlardaki performanstan da sorumludur. Oyunlardaki ayrıntılı detayları ve yüksek grafikleri monitöre yansıtmak için güçlü bir ekran kartına ihtiyaç duyulmaktadır. Ekran kartının kalitesi, ekran tazelenme hızına da doğrudan etki etmektedir ve çözünürlüğün de temel belirleyicisidir. Daha yüksek çözünürlük ve tazelenme hızı için daha yüksek kapasiteli ekran kartı gerekmektedir.

Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar satın alırken ekran kartı bölümünde "paylaşımlı” ya da "paylaşımsız” gibi tabirler yer almaktadır. İlk olarak bu tabirlere değinmemiz gerekmektedir.

Paylaşımlı ekran kartı, anakarta tümleşik (onboard) olarak gelen ekran kartıdır. CPU’nun içerisinde bulunmaktadır. Bellek ihtiyacını sistem yani RAM bellek üzerinden karşılamaktadır. Bu nedenle sistem belleğinin bir miktarını kendi ihtiyacı için ayırmaktadır. Oyun bilgisayarları için ne yazık ki güzel bir özellik değildir bu. Eğer ağır işlemler yapıyorsanız ya yüksek kapasiteli bir RAM belleğe ya da harici bir ekran kartına sahip olmanız gerekebilir.

Paylaşımsız ekran kartı da bu durumun tam tersi olarak bilinmektedir. Ekran kartının kendine ait bir belleği varsa ve ihtiyacını bu bellek üzerinden gerçekleştiriyorsa bu durumda paylaşımsız ekran kartı özelliğine sahiptir. Ağır bellek tüketimine ihtiyaç duyan uygulamalar için paylaşımsız ekran kartı kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede sistem belleği ekran kartı yüzünden azalmamış olur ve daha hızlı bir bilgisayar deneyimine sahip olabilirsiniz.

Fizik yapısına göre paylaşımlı ya da paylaşımsız olarak çeşitlenebilen ekran kartları, veri yolu standardına göre de sınıflandırılabilir. VLB, PCI, AGB, PCI-Express ve harici ISA olarak birbirlerinden ayrılmaktadır ve tek farkları kullandıkları veri yoludur.

Ekran Kartı Temel Bileşenleri Nelerdir?

Ekran kartındaki temel bileşenler 4 adettir. Bunlar; VGA BIOS, GPU, RAMDAC ve Video RAM’dir.

  1. VGA BIOS, ekran kartının çalışması için gerekli olan komutları içerir. Ekran kartının hangi durumlarda çalışması gerektiğini belirler ve kullanım ömrünü uzatmaya yarar.
  2. GPU ya da grafik işlemci, görüntü işlemlerini CPU’ya yansıtmadan önce ekran kartında gerçekleştirir. Ekran kartının beyni olarak da bilinir.
  3. RAMDAC, ekran kartındaki görüntü belleğinin dijital verilerini, monitörde görüntülenecek şekilde hazır hale getirmesini sağlayan bir parçadır. Bu parçanın verileri dijitalden analog sinyallere dönüştürme hızı, aktarım hızını belirler.

Ekran Kartı Fiyatları

Ekran kartı fiyatları;

  1. Bellek tipi,
  2. Bellek arayüzü,
  3. Bellek miktarı,
  4. Grafik işlemci markası,
  5. Arabirim çeşidi ve
  6. Marka seçeneklerine göre değişkenlik gösterir.

Eğer yeni nesil oyunları yüksek FPS değerinde oynamak istiyorsanız, 1500 liradan 20 bin liraya kadar uzanabilen skala içerisinde geniş seçeneklerden faydalanabilirsiniz. Normal işlemler için paylaşımlı ekran kartını kullanabilir ya da bin liranın altında bir harici ekran kartı satın alabilirsiniz.

Blog Kategorileri :
Donanım > Ekran Kartı
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:27:51
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.