HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Harddisk Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Harddisk Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

Dijital sistemlerde depolama en önemli konulardan birisidir. Zira bir veriyi ne kadar kısa bir sürede aktarabilmek kadar, ne kadarının depolanabileceği de önemlidir. Bu noktada devreye harddisk girmektedir. Bilgisayarların en önemli parçalarından birisi olan harddisk nedir?, harddiskne işe yarar? ve harddisk çeşitleri nelerdir? Sorularının cevaplarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazımızda gerekli tüm bilgilere ulaşabilir ve doğru harddisk seçimi yapabilirsiniz.

Harddisk Nedir?

İlk olarak harddisk tanımı ile başlayalım. Harddisk, bilgisayara bağlanabilen ve bilgisayara yüklenen bilgilerin saklanarak depolandığı bir donanımdır. Temel amacı, verileri yazmak ve okumaktır. Hızları ve kapasiteleri sayesinde bilgisayarın hayatını kurtarırlar. Zira harddiski olmayan bir bilgisayar, benzin deposu olmayan bir araba gibidir. Harddisk nedir sorusundan daha da önemlisi, harddiskin çalışma prensibidir. Şimdi de ona bakalım.

Harddisk Nasıl Çalışır?

Harddiskler, dönen bir disk ve üzerinde yer alan okuma/yazma başı sayesinde çalışmaktadır. Manyetik olarak çalışan bu disk, verilerin üzerine yazılması için dönmektedir. Okuma/yazma başı, tıpkı bir gramafon gibi bu dönen diske veri yazmakta veya yazılan verileri okumaktadır. Okuma ya da yazma kafası, diskin çeşidine göre belirli hızlarda veri yazabilir ya da okuyabilir.

Temelde 1 adet motor, 2 adet disk ve 4 adet okuma/yazma kafasından oluşmaktadır. Motor, diskleri hareketlendirir ve diskler döner. Okuma/yazma kafaları ise dönen bu disk yüzeylerine verileri yazmakla yükümlüdür. Plakalar yani diskler, dakikada 3 bin ile 15 bin arasında dönüş hızına sahiptir. Harddisk fiyatları, bu dönüş hızı konusunda farklı seçeneklere göre değişmektedir.

Genel olarak 5400 ve 7200 RPM hızlarında çalışan sabit diskler, özellikle de büyük boyutlu dosyaların yazılması konusunda fark yaratabilir. Ek olarak modern disklerde bu yazma hızı çok daha yüksektir. Eğer büyük verilerle ilgileniyorsanız ve bu verilerin daha hızlı okunmasını istiyorsanız, verileri daha hızlı okuyan diskler sizin için daha faydalı olackatır.

Harddisk Ne İşe Yarar?

Harddisk nedir denirse tek kelimeyle de özetlenebilir: Bilgisayarda işlem yapabilmek ve depolayabilmek adına gerekli olan donanımlardan birisidir. Eğer bilgisayarda verileri depolayabilecek bir harddisk yoksa hiçbir şey yapamazsınız. Harddiskin temel işlevleri ise şunlardır:

  1. Verileri yazma işlevi: Bu işlev sayesinde dosyalarınızı bir diske kaydedebilirsiniz. Dosyaların bilgisayarınıza karşıdan yüklenebilmesi için bir depolama birimine ihtiyacı vardır.
  2. Verileri okuma işlevi: Yazılan bu verileri daha sonra kullanılabilmesini sağlamaktadır. Eğer hızlı çalışan bir harddiskiniz varsa, bilgisayarın çalışma hızı da yükselecektir.
  3. Verileri depolama işlevi: Harddiskin kapasitesine göre değişen türde depolama seçenekleri vardır. Depolama alanları harddisklerde bayt olarak tanımlanır. 8 bit ise 1 bayt yapmaktadır ve depolama seçenekleri katlanarak artmaktadır. En çok bilinen harddisk boyutları, 128, 256, 512 ve 1024 GB (gigabyte) olarak bilinmektedir. 1024 GB, 1 TB (terabyte) boyutuna karşılık gelmektedir.

Harddisk Çeşitleri Nedir?

PATA, SCSI ve SATA olmak üzere 3 çeşit harddisk türü bulunmaktadır. Harddisk fiyatları da bu çeşitlere göre değişmektedir. PATA, en eski harddisk çeşidi olarak bilinmektedir ve bu nedenle de yazma hızı oldukça düşüktür. Günümüzde ise daha çok SATA harddiskler kullanılmaktadır. Farklı prensiplere göre çalışan bu harddisklerdeki temel fark, maksimum hızdaki değişikliktir. PATA harddiskler makimum 133 MB/s veri akışına olanak tanırken SATA harddisklerde bu hız maksimum 600 MB/s değerindedir.

Harddisk Fiyatları

Sabit diskler günümüzde yerini daha çok SSD yani katı hal sürücüsüne bırakmaktadır. Ancak hala satışı mevcuttur. Harddisk fiyatları, SSD teknolojisi sayesinde oldukça uygun fiyatlara çekilmiştir. Günümüzde 320 GB kapasiteli harddiskler, 100 liranın altındaki fiyatlara satılmaktadır. Markalara göre de bu fiyatlar değişmektedir. 1 TB boyutundaki 7200 RPM hızına sahip SATA harddiskler ise yaklaşık olarak 350-400 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Bilgisayara monte edilebileceği gibi bilgisayara kablo ile bağlanarak kullanılan HDD cihazlar da mevcuttur.

Blog Kategorileri :
Donanım > Harddisk
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:32:18
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.