HOŞ GELDİNİZ
Üye/Bayi Girişi Yapınız
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Intel İşlemci Nedir? Intel İşlemci Özellikleri Nelerdir?

Intel İşlemci Nedir? Intel İşlemci Özellikleri Nelerdir?
Bu Yazıyla İlgili Ürünler

İşlemci, bilgisayarın beyni olarak adlandırılan bir yapıdır. Bu yapı, yongalardan oluşmaktadır. Bilgisayarın matematik ve mantıksal işlemler yapmasını sağlar. Bir nevi gelen komutları işlemekte ve tüm bilgilerin aktarımından sorumludur. Peki işlemci konusunda doğru tercih nasıl yapılır? Bunun için Intel işlemci nedir? Intel işlemci özellikleri nelerdir? Sorularına değineceğiz.

Intel İşlemci Nedir?

18 Temmuz 1968 yılında faaliyete geçen Intel, merkezi ABD’de bulunan teknoloji şirketlerinden birisidir. Mikroişlemci başta olmak üzere; flash bellek, grafik işlemci birimleri, entegre devreler ve gömülü sistemler gibi dijital ortamda gerekli olan sistem parçalarını üretmektedir.

90’lı yıllarda evlere girişi hız kazanan bilgisayarlar, büyük bir pazar oluşturdu. Bu nedenle Intel rakiplerinden bir adım öne geçmek istiyordu. Microsoft ile birlikte anlaşmalar yaparak işlemci üretiminde hızlanan firma, daha sonrasında neredeyse %90 oranında kullanıma sahip oldu. En büyük rakibi AMD’yi dahi ezen platform, daha sonrasında teknolojinin hızına ayak uydurarak işlemci üretimi ve gelişimi konusunda hız kazanmaya devam etti.

Intel İşlemci Çeşitleri

Pentium, Inside, Celeron, Atom, Core ve Xeon gibi işlemci serilerine sahip olan Intel, günümüzde "i” serisi işlemcileri sayesinde her zamanki yerini korumaktadır. Sadece kişisel bilgisayarlar için değil, aynı zamanda iş istasyonları ve sunucular için özel işlemciler de üreten Intel, pazarın ihtiyacını karşılamayı başardı. Zamanında Pentium serisi piyasaya çıktığında nasıl insanları kendine çektiyse, günümüzde de Core işlemcileri sayesinde adından sıkça söz ettirmektedir. Tabi günümüzde Intel Core i serisinin üyeleri daha fazla göze bakmaktadır. 10. nesil işlemcilerin, 2020’nin 2. çeyreğinde piyasaya sürülmesiyle de oyun performansında farklı bir seviyeye ulaşmaya başladı.

Pentium serisi nasıl ki geçmişte bizi kendine aşık ettiyse, i serisi işlemciler de günümüzün en yeni işlemci teknolojileri olarak bilinmektedir.

Intel İşlemcilerinin Özellikleri Nelerdir?

Intel işlemcileri, güçlü ve uzun ömürlü işlemciler olarak bilinmektedir. Gelişen teknolojiye ayak uydurma konusunda başarılı olan Intel, teknolojilerini geliştirmede diğer firmalara göre daha iyidir. Bu nedenle hemen hemen her yıl yeni nesil işlemcileri piyasaya sürmektedir. Ancak Intel işlemcileri, AMD ve diğer rakip işlemcilere göre biraz daha pahalıdır. Bunun nedeni de kalitesini kanıtlamasından ötürüdür.

İşlemcilerin hızları, birçok faktöre bağlıdır. Bu nedenle Intel işlemcilerinde yüksek frekanslarda hızlar görmeye alışkınız. Intel, işlemcilerinde hızın ve uzun ömrün ne demek olduğunu iyi biliyor ve her sene üzerine eklemeye devam ediyor.

İ serisini ele alalım. İ3 serisinde daha çok başlangıç düzeyindeki ihtiyaçlar karşılanmaktadır. Ancak i7 serisinde durum biraz daha farklıdır. Bu seriye sahip işlemciler, daha çok grafik yönünden ağır uygulamalar ve oyunlar için geliştirilmiştir. Haliyle fiyat konusunda da farklı seçeneklere sahiptir. Güç tüketimi konusunda ikiye ayrılan İ7 işlemciler, 4 çekirdekli ve 8 çekirdekli modellerinde farklı güç tüketimine sahiptir.

Intel İşlemci Fiyatları

Oyun ve grafik tasarımı konusunda kalitesini belli eden işlemciler, normal kullanımlarda çok fazla göze batmazlar. Eğer bilgisayar toplamak istiyorsanız ve bütçeniz daha yüksekse, Intel işlemcileri sizlere yardımcı olacaktır. Yeni neslin gücü sayesinde i7 işlemciler, 4.4 GHZ hız değerine ulaşmış durumdadır. Ancak i7 serisinin farklı sürümlerinde farklı amaçlara uygun özellikler de yer almaktadır. Bunun için Intel resmi sitesine göz atmakta büyük bir yarar vardır.

İşlemci seçimi konusunda ikiye ayrılan insanlardan bir kesim Intel işlemcileri, diğer kesim ise AMD işlemcileri savunur. Ancak maddi açıdan kaygı güdülmeksizin düşündüğümüzde Intel’in en yeni nesil işlemcileri, hız konusunda bir adım öndedir. Bu durum hem ilerideki performansı hem de anlık performansı büyük oranda etkilemektedir.

Blog Kategorileri :
Donanım > İşlemci
Yayın Tarihi : 04-08-2021 18:41:41
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.